DSC00116Goldwing klub Primorska je organiziral za prvomajske praznike izlet na Kreto. Udeležilo se ga je osem motoristov in sedem spremljevalk. Pred Pirejem se nam je pridružil še Vagelis iz Soluna, po Kreti pa so nas vodili George in Dimitra ter Manolis ter nekaj prijateljev Goldwingerjev s Krete.

Proti Kreti smo se odpravili 27.04.2013 s trajektom iz Trsta do Patrasa. Plovba je trajala kar 34 ur. Čas smo si krajšali ob briškoli in dobri primorsko-gorenjski domači hrani, tako da smo v Patras pripluli okoli 16. ure 28.04.2013. Po izkrcanju smo prevozili še cca 200 km do Pireja in se tu zvečer ob 21.30 uri vkrcali na trajekt za Kreto. V Iraklio smo prispeli ob 6. uri zjutraj naslednjega dne. Najprej smo se odpeljali proti centru na kavico in tipično sladico bugatso. Pot smo nadaljevali proti Matali, vmes pa smo si še ogledali ostanke najstarejšega mesta Phaestos. V Matali smo se ustavili v zalivu z votlinami, naravno izklesanimi v steni, kjer so v 70. letih prejšnjega stoletja v njih živeli hipiji. Gostitelji s Krete – George in Dimitra ter Manolis so nas nato po čudovitih ridah popeljali na najjužnejši del Krete do vasi Kapetaniana na kosilo, višina na 800 m,od koder je lep razgled na morje. Povedati moram, da so bila vsa kosila fantastična, s tipično grško hrano, solatami, sladicami in tudi raki (grško žganje) ni manjkal. Od tu smo se odpeljali proti Aghios Nikolaos do hotela Coral, kjer smo bili nastanjeni.
DSC00345
Naslednji dan smo se popeljali proti Sitii do zaliva Vai, severo-vzhodni del otoka s peščeno plažo, najvišjimi palmami v Evropi in plantažami banan. Najpogumnejši so celo zaplavali . Ob povratku iz zaliva smo si ogledali samostan Toplou. Kosilo smo imeli v mestu Sitia tik ob morju.

Za 1. maj smo odšli z ladjico na fish piknik. Z morja smo si ogledali otok Spinalonga, na katerem je bilo zadnje zatočišče gobavcev v Evropi. V mirnem zalivu so nam na barki pripravili kosilo, nekateri pa smo se osvežili v morju. Da je bilo hladno so nekateri močno občutili, saj so ostali brez glasu. Zvečer nas je Manolis povabil na piknik pri njemu domov. In spet so bile na mizi same dobrote ( tudi dušena ovca z raznimi zelišči po starogrškem receptu in doma pečen grški kruh).

V četrtek 2. maja smo prevozili in si ogledali severozahodni del Krete do Chanie. Vmes smo se ustavili na kavi v mestu Rethimnon. Kosilo smo imeli v kraju Argiroupoli ob čudovitih izvirih ( razen nekaterih, smo jedli že drugič njihovo specialiteto – polže ). Ob povratku v hotel pa smo se ustavili še na soku iz mandeljnov, suomada.
DSC00365
Zadnji dan na Kreti smo v dopoldanskih urah zapustili hotel in se odpeljali proti Irakliu. Ogledali smo si enega večjih akvarijev v Evropi Gouves, ostanke palače minojske civilizacije v Knossosu, ter se ustavili na kosilu v K. Archones v preprosti gostilni z domačo hrano in pijačo. Zopet so se izkazali motoristi s Krete, ker sami takšne gostilne kot tudi ostalih sploh ne bi našli. Pred odhodom trajekta smo obvozili še stari del mesta Iraklia z obzidjem in utrdbami iz časa Benečanov.

Ob 6.uri zjutraj naslednji dan smo pristali v Pireju, kjer so nas pričakali prijatelji iz Aten in nas popeljali proti Atenam do Akropole, olimpijskega stadiona – prizorišče 1. OI moderne dobe 1896 leta, parlamenta s častno stražo Evzonov v uniformah iz leta 1834 in nam častili zajtrk. Pot smo nadaljevali po avtocesti proti Delfiju. Ogledali smo si ostanke preročišča in Apolonov tempelj. Na poti proti Patrasu smo se poslovili od Vagelisa in ostalih prijateljev iz Grčije.

V Patras smo pripeljali čez most Rio-Antrio, si privoščili še grško kosilo, nabavili hrano in pijačo za na trajekt ter zvečer odpluli proti Trstu.DSC00749

Zahvalila bi se Sofiji in Viliju, ter vsem prijateljem Grkom za popolno organizacijo in spremstvo. Videli smo veliko, doživeli veliko lepih trenutkov, jedli same grške specialitete. Tudi kot skupina smo se ujeli brez problemov. Izlet je bil fantastičen in poln doživetij, ki so se nam vtisnila v spomin.

DSC00060Lavra Šuligoj

67