Piknik 2016 (2)Dežela kozolcev je inovativni projekt Občine Šentrupert in prvi muzej na prostem s kozolci. Vanj je prestavljenih 19 različnih sušilnih naprav, ki izvirajo iz Mirnske doline, le ena je iz okolice Ivančne Gorice. Namen postavitve je prikaz razvoja kozolca v časovnem, prostorskem in socialnem pomenu od preprostih sušil do razvojno bogatih oblik dvojnih kozolcev – toplarjev.

Kozolci ikazujejo izjemen čut za uporabo naravnih gradiv in mojstrstvo tesarske tradicije. Predvsem na Slovenskem so se kozolci razvili v več tipov in značilnih oblik, ki jim ne najdemo primerjav drugod po svetu. V muzeju na prostem je zastopanih šest razvojno dokazanih tipov kozolcev na Slovenskem. Muzej se razprostira na 2,5 ha urejenih površin in ima 1 km dolgo mrežo sprehajalnih poti. V muzeju je najstarejši »Lukatov toplar« z letnico 1795, kar ga uvršča med najstarejše ohranjene dvojne kozolce pri nas in na svetu.

Piknik 2016 (7)In prav v tem prečudovitem okolju, smo imeli člani Gold Wing Zveze Slovenije v soboto 30. maja piknik. Vse je bilo organizirano tako kot mora biti a kako tudi ne bi bilo, saj je organizacijo prevzel Gold Wing klub Dolenjska. Vodeni ogled Dežele kozolcev nam je še nekoliko privzdignil slovensko zavest, ko smo izvedeli kaj imamo več, kot drugi v Evropi. Po kosilu smo se »martinčkali« na soncu, edinega sončnega dne letošnjih 1. majskih praznikov. Piknik 2016 (16)Še kozarec za na pot (brezalkoholne pijače seveda, da ne bo spet kakšnih pomislekov) in že smo se odpeljali v Nebesa. V Nebesa nad Šentrupertom, da ne bo pomote. To je  najvišji vrh v občini Šentrupert, od koder seže nebeški razgled na Mirensko dolino, vidijo pa se tudi vrhovi južne Slovenije: Gorjanci s Trdinovim vrhom, Gače, Vrh Trebnje in celo Snežnik. Z vrha Nebes se lahko spustite tudi z jadralnim zmajem ali s padalom, saj je urejena vzletna točka za tovrstne adrenalinske športe. To seveda naredijo samo tisti, ki imajo “cojones” (prevod poiščite v špansko-slovenskem slovarju), ostali pa smo se s hriba odpeljali kar z Gold Wingi.Piknik 2016 (48)

Od tu smo šli še na ogled klubskih prostorov Gold Wing kluba Dolenjska, ki jim jih vsi klubi zavidamo. Kot vsako leto, je Bila Gold Wing Zveza Slovenije, kot krovna Gold Wing organizacija v Sloveniji, spet povabljena k sodelovanju pri odtvoritvi in zaključku SP v Speedwayu v Krškem. Ob dogovorjeni uri smo se morali pripeljati na prizorišče, kjer smo natovorili tekmovalce in hostese ter jih odpeljali na dirkalno stezo. Otvoritev in zaključek okrašen z našimi prelepimi motorji so prenašali v kar 25 držav po svetu.Speedway 2016 (42)

Speedway 2016 (5)

vir: https://www.dezelakozolcev.si/si/muzej-kozolcev/

74